SM-match


Svenskmästare i matchspel korade
fiogf49gjkf0d
Fredag den 22 augusti 2008 blev Anna Nordqvist och Åke Nilsson svenska mästare i matchspel. Damfinaler var mer dramatik i än herrfinalen då damernas final avgjorde på det 20:e hålet med Anna som segrare. Åke Nilsson vann sin tredje seger på touren på fjärde sista hålet.

fiogf49gjkf0d
Örebros län har anordnat SM-match för tredje gången och i år avgjordes det på Örebro golfklubb. Förra hösten började en förändring på golfbanan, det var greener och dess greenområden som skulle byggas om med hjälp utav banarkitekten Peter Chamberlain. Resultat har blivit jätte bra och som Åke Nilsson sa i sitt tack tal: ”När greenområderna växer till sig om några år kommer det bli riktigt kul att spela banan”. I sitt tacktal gav han även sin sambo ett jätte stort tack, utan henne som caddie hade det inte gått. Även Anna passade på att tacka närstående, hon ville tacka stort till sina föräldrar som hjälper och ställer upp för henne i ur och skur.

Banarbetarna har gjort ett jätte bra jobb och jobbat sten hårt med banan inför SM-match, banan har blivit utsatt för väldigt mycket regn och det ser man på banan. Den är väldigt mjuk och bollen pluggar sig väldigt ofta över hela spelfältet. Vilket skapar problem att hitta bollarna. Men två spelare som har klarat sig hela vägen är Anna och Åke. Touren fick en liten intervju med de båda:

- Gratulerar till vinsten Anna, hur tyckte du det gick och kändes det att gå ut i särspel mot Lisa Hed?
Det kändes verkligen jätte bra och kul. Lisa ledde hela matchen de första nio, där hon spelade väldigt jämt och bra. Men jag spelade upp mig på de sista nio hålen med några birdies och stabilt spel.

- Hur har spelet gått under veckan? Berätta om de sista hålen.
Spelet har varit bra men jag hade lite problem med puttningen i final matchen. Jag hade en kort birdie putt på hål 12 som jag missade även på 16 lika så en meter från flaggan. Lisa tappade lite på de sista hålen och jag var inne i matchen igen. Hon missade andra slaget på artonde och jag la upp min på green och kunde putta i en birdie och fick fram ett särspel. Första särspels hålet slog jag driven mitt i banan men missade andra slaget kort om green och jag fick en svår chip upp till pinnen. Lisa missade sitt utslag vänster och tog ett klokt beslut att slå ett lätt slag ut på fairway. Hennes tredje slag träffade green 5 meter från flaggan. Hon två puttade och jag missade min putt höger om hål som tidigare. På det artonde hålet slog jag ut först mitt i fairway medan Lisa slog sin driver ut till höger i skogen och fick spela fram. Jag slog min träklubba upp på green fick en tio meters birdie putt. Lisa la sitt tredje slag kort på green och puttade förbi hålet med en meter och satte returen. Jag slog min första putt inom en halv meter från hålet och kunde lugnt slå i min putt för par och vinna tävlingen. Känslan att sätta putten för vinst var underbar.

- Gratulerar till vinsten Åke och 70 000 kronor rikare.
Tack så mycket, det känns helt fantastiskst.

- Berätta om ditt spel den veckan? Det känns som du har krossat allt motstånd
Haha, ag har spelat väldigt bra golf under veckan, den enda matchen jag hade lite problem var den andra matchen mot Tuomas Tuovinen. Där jag var ett ner efter 15 spelade men jag lyckades att ta över ledningen och vinna de sista hålen. De andra matcherna har mer varit givna för mig, har vunnit ganska lätt när jag spelet en helt fantastisk golf dessa dagar. Juli månad för mig har varit väldigt tung gällande golfen, har inte spelat någon bra golf alls. Jag hittade formen i förra tävlingen i danmark under andra ronden. Det spelet har jag tagit med till SM-match och det har fungerat väldigt bra.

- När kände du under ronden idag att du var segrare?
Det var efter hål femton. Jag var tre upp efter sju hål vilket kändes väldigt bra, men det var inte givet då det var många hål kvar att spela. Jag förlorade de två näst kommande hålen vilket kändes sådär, men jag hade min ledning fortfarande med ett slag. När jag kom till trettonde ledde jag matchen med ett slag och lyckades göra en eagle. Att vara två upp i stället för ett upp kändes hur bra som helst, att jag sedan gjorde en bra birdie på hål 15 och fick dormie i matchen kände jag att seger var min.


Touren vill ännu en gång gratulera våra svenska mästare i matchspel. Vi vill tacka Örebro golfklubb för ett väldigt bra arrangemang och ett stort tack till alla funktionärer för väldigt bra arbete. Touren åker nu vidare för herrarna till Aura golfbanan i Finland och damerna till Norrtälje golfklubb.Av: Jesper Widfeldt - 2008-08-22
© - copyright/database-right: Golfdata AB, Sweden